zondag 4 mei 2014

Jongerentaal

Jongerentaal


Jongerentaal is een taal die gebruikt word door de jeugd, ook wel jeugdtaal genoemd. Binnen deze "jongerentaal" heb je twee varianten, het Murks en de straattaal.

Murks


Het Murks is een variant van de jongerentaal die gesproken word door autochtonen jongeren. Het is het gebrekkig Nederlands van Marokkanen en Turken nabootsen door verkeerde woordkeuzes te maken en hun accent te imiteren. Het Murks wordt soms wel gebruikt met spottende bedoelingen. De naam zelf werd bedacht door Jacomine Nortier, een universitair docente sociolinguïstiek bij de faculteit Letteren in Utrecht, die onderzoek deed naar de straattaal. Het is een samenvoeging van het woord "Marokkaans" en "Turks".



Straattaal


De straattaal is een mengtaal die gesproken word tussen jongeren van verschillende sociale achtergronden en culturen. Het wordt gesproken in het dagelijkse leven, op school of op straat, door ongelofelijk veel jongeren. Natuurlijk verschild deze straattaal bij welke groep of subcultuur je hoort. Hierdoor kan de straattaal niet toegeschreven worden tot een specifieke groep jongeren.

Mensen denken misschien dat de Straattaal en het Murks erg op elkaar lijken, maar dit is niet zo. Het Murks wordt eerder gesproken door Nederlandse jongeren die weinig of geen contact hebben met allochtonen. Straattaal daarentegen wordt gesproken tussen jongeren met verschillende culturen die intensief met elkaar omgaan, dit wil zeggen dat het ook veelmeer 'leenwoorden' uit andere talen gaat bevatten. Het blijkt ook dat jongeren die straattaal spreken veel meer op hun gemak zijn. Het Murks daarentegen is enkel een nabootsing.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten