zondag 18 mei 2014

Eerste Boekenweek in Nederland en Vlaanderen

Sinds dit jaar, voor het eerst in de geschiedenis, vindt er een gezamenlijke Boekenweek plaats in Nederland en Vlaanderen. Oorspronkelijk vindt deze Boekenweek, jaarlijks sinds 1932, in Nederland plaats. Dit is een feest dat de Nederlandstalige boeken promoot. Deze uitbreiding naar Vlaanderen werd mogelijk gemaakt door de Taalunie.

Deze eerste gezamenlijke Boekenweek vond plaats van 8 maart t/m 16 maart in Nederland en Vlaanderen. Volgens traditie word er elk jaar een bekende schrijver uitgenodigd om een boekengeschenk te schrijven. Dit boekgeschenk kan je gratis verkrijgen door Nederlandstalige boeken te kopen aan 12,50 euro in de deelnemende boekhandels.

Vorige jaren schreven onder andere Kees van Kooten en Tom Lanoye het boekenweekgeschenk. Dit jaar is Tommy Wieringa aan de beurt. Hij heeft het boek Een mooie jonge vrouw geschreven wat een overrompeld verhaal geworden is.

De Taalunie ondersteunde de uitbreiding van de Boekenweek naar Vlaanderen. Ze vinden dat er te weinig literair grensverkeer is tussen Nederland en Vlaanderen. Tenslotte hebben we één zelfde taalgebied, toch gaan de mensen aan beide kanten kiezen voor 'eigen auteursvolk'. Hierdoor gaat er heel wat potentieel aan beide kanten verloren. Als men niet aan deze landgrenzen zou beperken zouden we er allebei enkel voordelen aan hebben. Denk maar aan een groter en diverser aanbod van boeken, het zou niet slecht zijn voor de lezer en voor de boekenmarkt.

Bron: http://taalunieversum.org/inhoud/eerste-boekenweek-nederland-en-vlaanderen




Geen opmerkingen:

Een reactie posten